Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat betekent full funnel advertising

Full funnel advertising op social media is een strategie waarbij adverteerders potentiële klanten door alle fasen van het aankoopproces leiden. Van eerste contactmoment met het merk, tot bewustwording en uiteindelijke aankoop. In plaats van je te richten op één specifieke doelstelling, zoals directe verkoop, omvat full funnel advertising verschillende campagnes die gericht zijn op het bereiken van verschillende doelen. Denk hierbij aan het vergroten van naamsbekendheid, het stimuleren van merkoverweging en het genereren van leads of sales.

Wat maakt full funnel advertising op social media zo effectief

Full funnel advertising op social media is effectief omdat het adverteerders in staat stelt om hun doelgroep op een gepersonaliseerde en relevante manier te benaderen gedurende het hele aankooptraject. Door gebruik te maken van verschillende campagnedoelstellingen, targetingopties en advertentie-indelingen kun je doelgericht de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste mensen leveren, wat resulteert in een hogere betrokkenheid, conversie en een rendabele business case.

Wat is het juiste moment om te starten met full funnel advertising op social media

Het juiste moment om te starten met full funnel advertising op social media is wanneer je een uitgebreid begrip hebt van je doelgroep en hun gedrag op social media. Het is ook belangrijk om te beschikken over voldoende creatieve middelen en een duidelijke strategie voor elke fase van het aankoopproces. Daarnaast moet je in staat zijn om de prestaties van je campagnes te meten en te optimaliseren om het maximale rendement te behalen.

Wat heb je nodig om te beginnen met full funnel advertising

Om te beginnen met full funnel advertising op social media heb je verschillende elementen nodig:

 • Meta advertentieaccount: Dit is nodig om advertenties uit te zetten op de plaatsingen Facebook en Instagram
 • Meta handelsbeheer: hier upload je je producten zodat je handmatig of dynamisch kunt gebruiken in advertenties
 • Meta tracking via Google Tagmanager: via GTM, en idealiter server side, kun je de Meta pixel of Conversion API implementeren om alle campagnes door te meten
 • Meta feed via Channable: Een feed management tool zoals Channable gebruik je om feeds voor kanalen als Google en Meta te maken en vooral te optimaliseren.
 • Creatives: Vreemd genoeg wordt er vaak onvoldoende aandacht besteed aan creatives, maar deze bepalen het succes van de campagnes! Je hebt een reeks creatieve assets nodig, zoals branded video’s, sfeerbeelden en productafbeeldingen. Zorg ook voor voldoende variaties en ook dat deze geschikt zijn voor alle plaatsingen en devices.

Hoe bepaal je de full funnel campagnestructuur

De full funnel campagnestructuur bestaat uit drie hoofdfasen:

 • Touch: Deze fase is gericht op het vergroten van de naamsbekendheid en het bereiken van zoveel mogelijk personen uit de doelgroep. Dit doe je door middel van videoadvertenties met als doel zoveel mogelijk thruplays te genereren. Dit zijn video’s van maximaal 15 seconden die volledig uitgekeken moeten worden.
 • Tell: In deze fase worden mensen die de video’s volledig hebben bekeken opnieuw benaderd met advertenties die gericht zijn op het verhogen van de merkoverweging. Dit wordt gedaan met behulp van verschillende advertentie-indelingen zoals collection ads, carrousels en statische afbeeldingen. Doel is om zoveel mogelijk personen te laten landen op een sterke landingspagina. Idealiter is deze pagina speciaal ontworpen voor deze campagne. Eventueel in combinatie met een unieke code of korting.
 • Sell: De laatste fase richt zich op het genereren van leads of sales tegen een rendabele CPA of ROAS. Dit doe je door geïnteresseerde personen te retargetten met productgerelateerde advertenties. 

Wanneer is een full funnel campagne succesvol

Wanneer een full funnel campagne succesvol is, verschilt natuurlijk per case en dit wordt beïnvloed door veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan de markt, het productaanbod, de prijzen en of deze concurrerend genoeg zijn. En de kwaliteit van het beeldmateriaal bepaalt ook voor een groot deel het succes. Toch geven je enkele handvatten:

 • Touch: voldoende thruplays tegen gunstige kosten (gemiddeld €0,02 cost per thruplay).
 • Tell: voldoende klikken met een CTR van minimaal 2%, gunstige CPC en kwalitatief verkeer (combinatie van GA4 events zoals klikken op elementen, productweergaven, toevoegen aan winkelwagen en scroll diepte).
 • Sell: voldoende aankoop gebeurtenissen tegen een rendabele CPA of ROAS (ontdubbeld, gebruikmakend van server side tracking en de conversion API).

Zoals je hebt kunnen lezen, komt er best wat kijken bij full funnel adverteren op social media. Zonder duidelijke strategie, voorbereiding en middelen zul je waarschijnlijk geen goede resultaten boeken en onnodig budget verspillen. Heb je vragen over deze manier van adverteren of wil je meer info? Neem dan contact op met RoQQit.