Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vakantieperiode: doorgaan met adverteren, afbouwen of onderbreken?

Seizoenen, vakantie- en saleperiodes hebben een behoorlijke invloed op advertentiecampagnes. Op topmomenten in het jaar, denk bijvoorbeeld aan Black Friday, neemt het zoekvolume enorm toe, wat direct invloed heeft op bereik, advertentiekosten, omzet en rendement. In vakantieperiodes kan het daarentegen ontzettend rustig worden, tot frustratie van de thuisblijvende webshop eigenaar.

In deze blog duiken we dieper in op de effecten van seizoenen en vakantieperioden op advertentiecampagnes en bespreken we waarom het voortzetten van campagnes tijdens de zomervakantie juist een slimme zet kan zijn.

Effect van seizoenen en vakantieperioden op advertentiecampagnes

Seizoensgebonden veranderingen hebben een directe impact op de manier waarop consumenten zoeken, beslissingen nemen en aankopen doen. Tijdens de zomermaanden bijvoorbeeld, zien we een stijging in zoekopdrachten naar vakantiebestemmingen, outdooractiviteiten en zomermode. Aan de andere kant leiden wintermaanden tot meer interesse in indoor-gerelateerde producten en diensten.

Vakantieperiodes zorgen voor nog grotere verschuivingen in het consumentengedrag. Mensen zijn vaak meer ontspannen, hebben meer vrije tijd en zijn eerder geneigd om te zoeken naar deals en aanbiedingen. Tijdens kerst, Black Friday en andere feestdagen zien we jaar in jaar uit een flinke toename in online winkelen en cadeau-gerelateerde zoekopdrachten.

Adverteer je op shopping platformen met behulp van een feed? Zorg dan dat je je assortiment afstemt op het juiste seizoen of vakantiemoment. Houd ook rekening met voorraad aantallen van producten binnen een bepaalde itemgroep. Je loopt zomaar risico dat je adverteert met minder interessante kledingmaten, kleuren, etc. Met een feedoptimalisatie tool als Channable kunnen je eenvoudig custom labels toekennen aan producten en deze gebruiken in je Shopping of Performance Max campagnes.

Onderbreken of afbouwen van campagnes in vakantieperioden?

De vraag of het slim is om advertentiecampagnes te onderbreken of af te bouwen tijdens vakantieperioden is niet eenduidig. Het hangt af van verschillende factoren, waaronder de aard van je bedrijf, je doelgroep en je budget. In sommige gevallen kan het verminderen van advertentie-uitgaven tijdens vakanties logisch zijn, vooral als je verwacht dat je doelgroep afgeleid is of minder actief op zoek is naar producten of diensten.

Doorgaan met adverteren tijdens zomervakantie

Hoewel het verleidelijk kan zijn om advertentiecampagnes volledig stop te zetten tijdens de zomervakantie, is dat niet altijd de beste keuze. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om door te gaan met adverteren:

 • Minder concurrentie: Omdat veel adverteerders er toch voor kiezen om hun campagnes te pauzeren of af te bouwen, kun je profiteren van verminderde concurrentie en mogelijk lagere kosten per klik.
 • Blijf Top-of-Mind: Door aanwezig te blijven in de zoekresultaten en op social media, zorg je ervoor dat je merk top-of-mind blijft bij potentiële klanten, zelfs als ze niet onmiddellijk kopen.
 • Seizoensgebonden aanbiedingen: Als je seizoensgebonden producten of aanbiedingen hebt, is de zomervakantie een uitstekende gelegenheid om deze te promoten.
 • A/B testing: Als je twijfels hebt over bepaalde campagne typen, dan is de zomer hét moment om A/B testen uit te voeren? Denk bijvoorbeeld
  • Performance Max vs. Google Shopping
  • Search ads exact vs/ breed zoekwoordtype
  • ROAS doelstelling vs. doelvertoningspercentage
  • Verschillende advertentieformaten in Meta
 • Bereid Q4 voor: Door te blijven adverteren tijdens de zomer, kun je een sterke basis leggen voor je marketingstrategie tijdens het drukkere herfstseizoen. Ook bouw je hiermee waardevolle conversiedata op, die goed van pas komt wanneer zoekvolumes weer toenemen.

Het effect van seizoenen en vakantieperioden op advertentiecampagnes is duidelijk voelbaar. Hoewel het soms logisch kan zijn om campagnes aan te passen tijdens vakanties, is het doorgaan met adverteren tijdens de zomervakantie vaak een slimme zet. Het biedt kansen om de concurrentie voor te zijn, de merkzichtbaarheid te vergroten en voor te bereiden op de komende maanden. Bij RoQQit staan we klaar om je te helpen bij het strategisch plannen en uitvoeren van effectieve advertentiecampagnes, ongeacht het seizoen. Neem vandaag nog contact met ons op voor advies op maat!