Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Waarom zijn backlinks belangrijk?

Wat is een backlink?

Heel simpel uitgelegd is dit een link van site A naar site B. Hoe meer ( relevante ) backlinks jij hebt naar je webshop des te belangrijker Google jouw site acht. Natuurlijk zijn er nog meer signalen die Google meeneemt maar backlinks is een vrij belangrijke.

Zie backlinks als referenties. Hoe meer sites ( liefst zo kwalitatief en relevant mogelijk ) naar jouw site linken hoe meer jouw site wordt gezien als autoriteit op een bepaald gebied. Kijken we naar zoekmachine optimalisatie dan is backlinking één van de pijlers die op orde moet zijn. De andere twee zijn techniek en content.

RoQQit helpt bij het opzetten van een backlink strategie. Wil je zelf meer doen? Dat lijkt ons erg slim en zo lastig is het niet. Hieronder een aantal tactieken die wij voor onze klanten dagelijks inzetten.

Wil je toch eens kijken naar het uitbesteden van linkbuilding neem dan contact met ons op.

Klinkt simpel maar maak van content geen behang.
Als je consequent goede content post die zowel interessant, waardevol en nuttig is, zal je meer websites krijgen die organisch naar je linken, zonder dat je om een backlink hoeft te vragen. Dit noemen we link-earning. Zie het als een waardevol compliment wat je krijgt voor de tijd en moeite die je steekt in het maken van content.

Is het makkelijk? Nee. Is het waardevol, ja!
Dit is een moeilijke methode omdat het veel tijd kost om consistent nuttige en waardevolle inhoud te produceren en dit gedurende een lange periode vol te houden.

Zelfs als je vanaf de eerste dag deze content weet te publiceren, zal het een tijdje duren voordat anderen je inspanningen opmerken en in de tussentijd kun je gemakkelijk ontmoedigd raken door een gebrek aan een betrokken publiek. Maar geef niet op!

Het moeilijke deel is het leveren van waarde op een consistente basis om een betrokken publiek te genereren dat je inspanningen ondersteunt. Zodra je dat punt bereikt, zul je backlinks van andere hoogwaardige sites genereren en dat is wanneer je de vruchten plukt van het werk dat je vanaf de eerste dag hebt gestoken in het creëren van deze hoogwaardige content.

Kijk goed naar content vanuit onderzoeken en analyses.

2. Linkbait Content. Lijstjes, wist-je-datjes en meer van deze content.

Een eenvoudige hack om kwalitatieve backlinks naar je site te krijgen is het creëren van linkbait content. Door inhoud te creëren rond onderzoeken voor je niche, kun je snel een bereik creëren van relevante sites die gaan linken.

Een alternatieve vorm zijn linkbare afbeeldingen, zoals infographics met statistieken. Zijn de cijfers niet van jezelf vergeet dan geen bronvermelding op te nemen!

Krijg een backlink van je leverancier. Makkelijker en korter kunnen we het niet maken. Beide partijen hebben hier baat bij.

4. Interview autoriteiten & personen die waarde hebben in de branche

Zoek “autoriteiten” in je niche, of het nu bloggers, influencers, sprekers, ondernemers, producenten zijn. Kom in contact en praat met hen. Kom achter de kern van het verhaal van deze partner. Zorg dat je deze content op een goede plek laat terugkomen. Dus denk ook aan de social kanalen en je email. Hoe meer mensen die zien, hoe groter de kans is dat andere partijen ook zullen linken naar dit interview.

Daarnaast is een leuke en laagdrempelige manier om verder in contact te komen met de personen en bedrijven die er toe doen in de branche.

5. Oude inhoud, ook dit verdient een tweede leven!

Herpubliceer oude inhoud om backlinks te krijgen. Dit heeft al een keer goed voor je gewerkt, als het goed is. Dus waarom dit mooie artikel nu niet updaten?

Nieuwe product updates? Onderzoek wat relevant is voor het oude artikel? Meer en nieuwe reviews die je kunt koppelen? Of video? Misschien kun je het hele artikel wel opnemen? Post dit onder het artikel en maak gebruik van oude sterke content!

6. Bereik mediabronnen

Benader media. Houd in gedachten dat hoewel mediasites een hoge domein autoriteit hebben, ze meestal niet relevant zijn. Richt je dus niet uitsluitend op deze strategie om ervoor te zorgen dat je een goed afgerond backlinkprofiel krijgt.

Je kunt links opbouwen via sites als Help A Reporter Out (HARO).

Je kunt ook niche tijdschriften benaderen om je blog, bedrijf of app te promoten voor een mogelijk artikel. Dit zal je niet alleen helpen om een backlink te krijgen maar het is een onderdeel van de totale strategie.

7. Vergeet sociale media niet

Promoot je website op sociale media, ondanks de no-follow links die terugverwijzen naar je site. Linkbuilding op sociale media betekent dat je vrijwel zeker een link krijgt en misschien ook wat behoorlijk websiteverkeer terugkrijgt. Je wordt immers gezien door mensen EN bedrijven die jou ook actief volgen.

Je bloginhoud promoten is een simpele en makkelijke vorm. Een interessant platform voor het delen van content is Quora. Verdiep je hier eens in.

Linkbuildingstrategieën rond sociale media zijn meestal ook gunstig voor verkeer, dus het is een extra bonus voor linkbuilding.

Met behulp van SEO-tools kun je websites met gebroken links vinden op basis van trefwoorden. Stel je hebt een houten trap, dan zou je kunnen zoeken naar artikelen die linken naar “houten trappen” en via de tool scrapen om kapotte links in het artikel te vinden. Vervolgens benader je die sites en vertel je hen dat er een kapotte link op hun website is gevonden en dat jouw site die kan vervangen. Dit is een linkbuilding strategie die echt effectief is voor koude outreach.

9. Productbeoordelingen

Als je een bepaald product hebt dat je wilt promoten bij een publiek, is het laten publiceren van een review van je product door een blogger, influencer of andere website een waardevolle manier om je product niet alleen onder de aandacht te brengen van een publiek dat relevant is voor jouw niche, maar ook een geweldige manier om een contextuele backlink te krijgen.

Zoek naar blogs of websites die producten, bedrijven of websites in uw niche en vraag om een backlink.

Zoek naar berichten waar uw website slechts een eenvoudige toevoeging aan het bericht zou zijn. Kijk wat je bedrijf te bieden heeft en benader deze sites/ mensen! Zorg er wel voor dat je website of product relevant is, anders heeft het geen zin.

11. Unlinked Mentions Methode

Als je website groeit in populariteit, zul je merken dat mensen je website, app of merk beginnen te noemen. Soms linken ze naar een ander artikel over je website, terwijl er andere keren helemaal geen links zijn. Deze zgn unlinked mentions zijn quick wins om deze sites te benaderen. Je naam staat er al en er dient enkel een linkje van gemaakt te worden.

12. Maak meer pagina’s

Dit is misschien een inkopper, maar hoe meer pagina’s je site heeft, hoe gemakkelijker het is om backlinks te krijgen. Contentmarketing is een belangrijk onderdeel van linkbuilding. Zonder veel pagina’s wordt het moeilijker om backlinks te krijgen. Dus, als je het geheim wilt weten hoe je backlinks krijgt: start een blog.

Let echter wel altijd op de kwaliteit van de content. Zie punt 1. Maak er geen behang van!

Hoewel het bouwen van links een hele uitdaging kan zijn. Start daarom ook met interne linkbuilding. Hoewel je niet dezelfde verhoging in ranking krijgt van een interne link, zijn er veel voordelen aan het toevoegen van links naar andere pagina’s van uw websites, zoals het verlagen van het bouncepercentage en mensen op je site houden.

Houd in gedachten dat het zonder backlinks moeilijk is om hoog in de zoekresultaten te komen. Dus als je het organische spel speelt, wordt het een langzame klim naar boven. Hoeveel backlinks je organisch krijgt, hangt af van het aantal artikelen dat in de top drie staat. Maar het is mogelijk om organisch backlinks te verdienen zonder outreach te doen.